Plezier Tijd
Image default
Anders

Hoe kies je de juiste LED spots voor de badkamer?

Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van LED spots voor de badkamer. De belangrijkste factor is de grootte van de ruimte en de mate van aanwezig vocht. Meer uitleg hierover lees je in deze blog.

Welke LED spots zijn geschikt voor de badkamer?

De twee belangrijkste soorten LED spots zijn inbouw en opbouw. Inbouwspots worden in het plafond geïnstalleerd en kunnen zorgen voor algemene of taakverlichting. Opbouwspots zijn vergelijkbaar met inbouwspots, maar deze worden aan het plafond gemonteerd in plaats van erin. Daarnaast heb je ook de keuze voor hanglampen aan het plafond. Of bijvoorbeeld verlichting voor de spiegel boven de wastafel. 

Let op de IP waarde van de LED spot

De IP waarde van een LED spot geeft aan hoe goed deze is beschermd tegen water en stof. Een hogere IP waarde betekent dat de lamp beter beschermd is. Let wel op dat je deze waarde moet zien als twee waardes. Het eerste getal geeft de mate van waterbestendigheid aan, terwijl de tweede waarde staat voor de bestendigheid tegen stof. Een lamp met IP44 classificatie kan bijvoorbeeld worden gebruikt in een badkamer, maar een lamp met IP65 classificatie is beter geschikt voor gebruik buitenshuis. Wel is het belangrijk om voor de badkamer niet te kiezen voor verlichting met een IP waarde lager dan 44. Sterker nog, als je spotjes in de badkamer direct boven het bad of de douche wilt plaatsen is het zelfs verstandig om ook voor tenminste IP54 te gaan.

Hoe onderhoud je LED spots in de badkamer?

Om de LED spots in goede staat te houden, moet je ze regelmatig schoonmaken met een zachte, droge doek. Vermijd ook het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen of chemicaliën op de lenzen. Daarnaast is het verstandig om altijd te zorgen dat de badkamer goed wordt geventileerd als deze vochtig is. Ondanks dat de badkamer spots vochtbestendig zijn, is het slim om het risico tot een minimum te beperken.