Plezier Tijd
Image default
Auto

Hoe Je Gemakkelijk Zelf de Ramen van Je Auto Kunt Blinderen

Autoruiten blinderen is een populaire manier om niet alleen de privacy te verhogen, maar ook om het interieur te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Het professioneel laten doen kan echter kostbaar zijn. Gelukkig is het mogelijk om zelf de ramen van je auto te blinderen. Met een beetje geduld, de juiste materialen en deze stap-voor-stap handleiding, kun je zelf deze klus klaren.

 

Benodigdheden

 

 • Folie voor het blinderen van ramen
 • Schoonmaakmiddel zonder ammoniak
 • Liniaal of meetlint
 • Scherp mesje of een foliesnijder
 • Rakel of een plastic pasje
 • Spuitfles met zeepsop
 • Hairdryer of verfstripper (optioneel)

 

Voorbereiding

 

De sleutel tot succesvolle raamblinderingsprojecten is een grondige voorbereiding. Begin met het schoonmaken van de ramen. Verwijder vuil, vet en andere verontreinigingen met een schoonmaakmiddel zonder ammoniak. Droog de ramen vervolgens volledig.

 

Stap-voor-stap Instructies

 

Stap 1: Meten en Snijden

 

Meet de ramen die je wilt blinderen zorgvuldig op en voeg aan alle kanten ongeveer 2 tot 3 cm extra toe. Rol de raamfolie uit op een schoon en vlak oppervlak. Teken de afmetingen af op de folie en snijd deze vervolgens uit met een scherp mesje of foliesnijder.

 

Stap 2: Schoonmaken

 

Maak het raam nogmaals schoon met het schoonmaakmiddel en zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je verdergaat. Dit zorgt voor een optimale hechting van de folie op het glas.

 

Stap 3: Aanbrengen van de Folie

 

Neem de spuitfles met zeepsop en bevochtig het raam grondig. Verwijder de beschermende laag van de folie en breng de folie aan op het natte raam. Begin aan de bovenkant en werk langzaam naar beneden, terwijl je ervoor zorgt dat er geen luchtbellen onder de folie komen. Gebruik de rakel met viltlaagje om de folie glad te strijken en de zeepoplossing onder de folie weg te werken.

 

Stap 4: Snijden en Afwerken

 

Snijd, nadat de raamfolie volledig op de autoruiten is aangebracht, het overtollige materiaal weg. Laat ongeveer 1 mm ruimte tussen de folie en het raamframe om ervoor te zorgen dat de folie niet gaat krimpen en loslaten. Gebruik de rakel nogmaals om eventuele luchtbellen of plooien weg te werken.

 

Stap 5: Drogen

 

Laat de folie drogen. Afhankelijk van het type folie en de temperatuur kan dit variëren van enkele uren tot een dag. Vermijd het wassen van je auto of het openen van de behandelde ramen gedurende ten minste 24 uur na het aanbrengen van de folie.

 

Tips voor een Perfect Resultaat

 

 • Wees geduldig en neem de tijd. Het aanbrengen van raamfolie is een nauwkeurige taak.
 • Als je luchtbellen of kleine plooien niet direct kunt verwijderen, kunnen deze vaak na enkele dagen vanzelf verdwijnen.
 • Gebruik een hairdryer of verfstripper om de folie in hoeken of rondingen beter te laten vormen. Wees voorzichtig om de folie niet te beschadigen of te laten smelten.
 • Controleer de wetgeving in je regio over het blinderen van autoruiten. Er zijn regels over hoe donker de folie mag zijn.