Plezier Tijd
Image default
Eten

Het beste stukje vlees met behulp van de Thermapen

Nooit meer verbrand vlees met de Thermapen

Leest u wel eens recepten en ziet u dan staan dat u het vlees voor een bepaald aantal minuten klaar moet maken? Deze minuten zijn vaak niet meer dan een schatting. Daarbij wordt nog wel eens de gaarheid van een biefstuk of ribeye gegokt door er op te gaan drukken. Als het vlees geserveerd is, komt u erachter dat het vlees toch nog net niet helemaal gaar is of dat het juist al te ver doorgebakken is.

Hier is een oplossing voor. De kerntemperatuur in de gaten houden en dus meten zal er namelijk voor zorgen dat je weet wanneer het vlees daadwerkelijk goed is. Hiervoor is de Thermapen beschikbaar. U steekt deze in het vlees en heeft hierdoor altijd het perfecte stuk vlees voor iedereen aan tafel. Zo hoeft u niet meer te hopen of uw vlees klaar is.

Het aanhouden van de juiste temperatuur door middel van de Thermapen heeft echter nog een groot voordeel. Alle aanwezige bacteriën in het vlees worden namelijk onschadelijk gemaakt. Uw kip zal bijvoorbeeld geen salmonella meer bevatten. De kans op een voedselinfectie daalt aanzienlijk en u geniet van ieder gerecht.

Soorten thermometers beschikbaar

Voordat je de barbecue de volgende keer aansteekt voor uw gezin of vrienden moet u dus een Thermapen aanschaffen. U wilt immers het beste vlees op tafel kunnen zetten. Alleen moet u dan wel een goede hebben. Er zijn een aantal zaken waar een goede vleesthermometer aan moet voldoen. Zo moet deze bijvoorbeeld eenvoudig in gebruik zijn, zal deze ook tegen een stootje moeten kunnen en moet de temperatuur goed en snel aangegeven worden. Daarom slaat u de analoge thermometers over. Digitaal ziet u alles immers direct op een scherm verschijnen.

Er zijn verschillende soorten van de Thermapen te krijgen. Het is afhankelijk van het doel welke u aanschaft. Zo kunt u kijken naar een instant thermometer. Deze zal de kerntemperatuur van uw stuk vlees direct aangeven. Ook kunt u een thermometer aanschaffen die gedurende de gehele bereiding in het vlees blijft zitten. De Superfast Thermapen Professional zal altijd voor resultaten zorgen bij kleinere stukken vlees, doordat deze direct gebruiksklaar is en de temperatuur binnen 3 seconden aangeeft.

Het maakt bij deze Thermapen niet uit hoe u hem in het vlees steekt. Het scherm zal altijd mee kantelen. Daarbij kan deze thermometer tegen een stootje. Hij is namelijk beschermd tegen water en stof. Dit allemaal volgens de IP67 standaard. Hierdoor is hij waterdicht voor 30 minuten tot een diepte van ongeveer 1 meter. Ook zal hij automatisch aan en uit gaan wanneer u hem oppakt en weer neerlegt. De batterijen gaan hierdoor altijd lang mee.

Nog meer gemakken voor de kerntemperatuur

Bereid u regelmatig grote stukken vlees, waarbij de kern niet altijd goed is? Dan kunt u beter voor een andere Thermapen gaan. Hierbij gaat u namelijk voor een thermometer die u in het vlees kunt laten zitten. Zo hoeft u niet steeds de klep van de barbecue open te doen, maar kunt u alles eenvoudig aflezen. Het model Dot is dan een goede oplossing. De meegeleverde probe kunt u in het vlees steken, waarna u alle instellingen plaatst. Via het scherm zal de gaarheid aangeduid worden. Ook is er een alarm beschikbaar zodat u precies weet wanneer de juiste kerntemperatuur bereikt is.

Ook deze thermometer is beschermd. Zo is deze spatwaterdicht en heeft u achtergrondverlichting op het scherm. Nog luxer? Dan is de BlueDot wellicht een betere keuze. Deze thermometer werkt hetzelfde als zijn voorganger, alleen kunt u de voortgang nu ook via uw mobiel of tablet volgen. Hiervoor koppelt u de thermometer via Bluetooth. Dit geeft u de gelegenheid om nog te genieten met vrienden voordat het vlees wordt opgediend.

Zo meet u de kerntemperatuur

De Thermapen is eenvoudig in gebruik. Toch is het verstandig om eerst te weten hoe u dit gereedschap gebruikt. U wilt immers het perfecte stuk vlees kunnen serveren en direct laten zien dat u de beste kok in uw familie of vriendengroep bent.

Hiervoor moet u eerst weten hoe het vlees in elkaar zit. De meeste stukken vlees bestaan uit vet, water en bot. Al deze onderdelen reageren op een andere manier op temperatuurwisselingen. De Thermapen zal daarom in het dikste stuk van het vlees moeten. Let erop dat de naald voldoende afstand van bot en vet heeft. Bot wordt namelijk erg snel heet, waardoor de rest van het vlees nog niet gaar is als volgens de thermometer de kerntemperatuur al bereikt is. Vet blijft juist veel langer koud, doordat deze isoleert. Ook dan zal het vlees niet goed zijn.

Hoewel u een goed beeld krijgt door de Thermapen in het dikste stuk van het vlees te steken, moet u ook nog even op andere plekken controleren. Zo bent u er zeker van dat het vlees op alle plekken voldoende gaar is en het klaar is om op te dienen.

Verkeerde informatie over de gaarheid

Wanneer u op zoek gaat naar informatie over het bereiden van vlees, dan komt u veel verschillende tijden tegen. Bij meerdere recepten wordt het vlees weer op een andere manier bereid. Als u de stukken vlees in de supermarkt haalt, staan hier ook vaak tips op voor de bereiding. Hoewel dit niet volledig aangehouden kan worden, kan het er wel voor zorgen dat u geen rauw vlees op tafel zet. Alleen zal het nooit zo lekker smaken als wanneer er een Thermapen gebruikt wordt.

ETI is een organisatie die test of de bereidingstijd op verpakkingen klopt. Zo is er een kip van 1,65 kilogram bereid met de aangegeven bereidingstijd van 1 uur en 45 minuten. Tijdens het aansluiten van de Dot was de kerntemperatuur na een uur al bereikt. Na het aanhouden van de officiële bereidingswijze was de kip gortdroog. Dit geldt voor alle stukken kip. Als dit dus niet bij uw stuk vlees gebeurt, kunt u ervan uit gaan dat er veel vocht in gespoten is.

Altijd laten rusten

Vlees bestaat, zoals al eerder gezegd, uit veel verschillende onderdelen. Een van de onderdelen die niet over het hoofd gezien mag worden zijn de spieren. Deze spannen zich in door verhitting. Het vocht wordt hierdoor naar buiten gedreven en zal daarom aan de buitenste randen van het vlees gaan zitten. Als u het vlees na de bereiding nog laat rusten, zal het vocht zich vanzelf weer verdelen.

U kunt zich dan afvragen hoe lang u het vlees moet laten rusten voordat het geserveerd kan worden. Dit is geheel afhankelijk van het formaat. Zo zal een kipfilet bijvoorbeeld maar vijf minuten nodig hebben, terwijl een T-bone tot wel 10 minuten moet blijven liggen. Als u nog grotere stukken vlees heeft, kunt u het beste uit gaan van 30 minuten of nog langer.

Het nagaren van vlees

Wellicht heeft u ook wel eens van nagaren gehoord. Dit gebeurt tijdens het rusten en zal voornamelijk bij dikke stukken vlees voor komen. De buitenste delen van het vlees zijn namelijk als laatste opgewarmd door de barbecue, waardoor de warmte nog overgedragen wordt aan de kern. Dit kan tot wel 7 graden oplopen. Ga daarom voor het perfecte stukje vlees en ontdek ons veelzijdige aanbod op www.thermapen.nl.

https://www.thermapen.nl/