Plezier Tijd
Image default
Anders

Sporten voor je plezier: voor iedereen weggelegd?

In Nederland wordt heel wat afgesport. In 2019 sportte maar liefst 10.4 miljoen Nederlanders minstens 1 keer per week. Maar dit aantal is de afgelopen jaren wel behoorlijk afgenomen. In 2021 waren er nog maar 8.5 miljoen wekelijkse sporters over. Dat is een flinke daling in krap 2 jaar. Waarom? Een van de meest voor de hand liggende redenen is de coronacrisis. Door het langdurig sluiten van sportscholen en andere faciliteiten hebben veel mensen hun abonnement opgezegd en niet iedereen is na het aflopen van de lockdowns weer begonnen. Toch zijn er een hoop mensen die ook voor die tijd moeilijk in beweging konden komen. En dat leidt tot de vraag, is sporten wel voor iedereen weggelegd? En hoe bereik je de mensen die moeilijk te motiveren zijn?

Waarom veel mensen niet sporten

Bij het beantwoorden van de vraag waarom veel mensen niet sporten worden vaak persoonskenmerken en persoonlijke omstandigheden aangeschreven als de boosdoener. Het ‘geen tijd’ argument is bijvoorbeeld inmiddels behoorlijk grijs gedraaid maar wordt nog altijd als één van de belangrijkste redenen genoemd. Mensen die niet sporten zouden lui zijn en simpelweg niet willen bewegen. Of vanwege een aandoening niet kunnen sporten.

Wat daarbij buiten beschouwing wordt gelaten is dat veel sporten niet erg toegankelijk zijn voor een grote groep mensen. Veel sportscholen en verenigingen worden gerund door mensen die zelf erg sportief zijn en zich daardoor niet goed in kunnen leven in mensen die moeite hebben om in beweging te komen. Er wordt een aanpak gehanteerd die de negatieve vooroordelen van mensen met een aversie tegen sport eerder bevestigen dan ontkrachten.

Kun je niet-sporters motiveren om wel naar de sportschool te komen?

Tot op zekere hoogte wel. We hebben jarenlang geprobeerd om sporten laagdrempelig te maken en ook in coronacrisis vlogen de thuiswork-outs die je online kunt volgen je om de oren. Maar iemand die moeite heeft om te gaan sporten moet juist gemotiveerd worden en er moet een oogje in het zeil worden gehouden, in plaats van nog minder controle en menselijk contact. Maak van de sportschool weer een gezellige plek waar bewegen en gezelligheid weer hand in hand gaan. Een wedstrijdje in de gym hoeft helemaal niet te gaan over wie het meest kan bankdrukken of de meeste kilometers aflegt op de loopband. Begin maar eens met het belonen van mensen die het vaakst inchecken en daadwerkelijk langskomen om te bewegen. Aan het eind van het jaar kun je dan bijvoorbeeld een gepersonaliseerde glazen award uitreiken om die mensen extra in het zonnetje te zetten.