Plezier Tijd
Image default
Anders

Begeleid je kinderen om veilig naar school te fietsen

Begeleid je kinderen om veilig naar school te fietsen

Misschien herinner je je nog die goede oude tijd dat je op je 24 inch jongensfiets naar school reed. Misschien wil je ervoor zorgen dat je kind op drukke schooldagen ook voldoende beweegt. Je kind wil misschien met vriendjes naar school fietsen. Of misschien heeft de school van je kind een fiets-naar-school dag en wil je je kind helpen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.

Fietsenstalling

Zoek uit waar je kind zijn of haar fiets kan neerzetten als het op school is. Niet alle scholen hebben fietsenrekken, of de rekken kunnen vol zijn op dagen dat het leuk is om te fietsen. Zorg ervoor dat je kind zijn of haar fiets op een plek neerzet waar dat is toegestaan. Een volwassene denkt misschien dat dit vanzelfsprekend is, maar kinderen op de lagere en middelbare school die niet weten waar ze hun fietsen mogen stallen, kunnen met zeer creatieve en gevaarlijke ideeën komen.Zorg er ook voor dat je kind een fietstas dames of heren heeft om de schoolspullen in mee te nemen.

Essentiële veiligheidsuitrusting

Je kind heeft een fiets nodig die goed werkt, goed past en gemakkelijk te besturen is. Je weet waarschijnlijk ook dat je kind een goede fietshelm nodig heeft die goed past. Veel verschillende kleuren en stijlen voldoen aan de veiligheidsnormen, dus je kind zal het waarschijnlijk leuk vinden om zijn/haar helm te dragen. Er zijn nog een paar andere dingen die ervaren fietsers altijd bij zich hebben die schoolforenzen vaak vergeten. Het gaat om een draagbare bandenpomp, een bandenreparatieset, bandenlichters en een reserve binnenband. Deze dingen kunnen voor je kind gemakkelijk in zijn/haar rugtassen worden gestopt. Als een volwassene mee fietst, moet die volwassene deze dingen dragen. Kinderen en tieners die oud genoeg zijn om met hun leeftijdsgenoten te rijden, moeten weten hoe ze hun banden moeten oppompen, een gat moeten dichten en een binnenband moeten verwisselen.

Overwegingen bij het weer

Regen en sneeuw houden het woon-werkverkeer niet altijd tegen. Evalueer de weersbereidheid van je kind, organiseer apparatuur of maak alternatieve plannen. Jongere kinderen vinden regen en sneeuw misschien te moeilijk voor woon-werkverkeer, maar ze kunnen best nog op de fiets naar school. Het kennen van het vermogen van je kind en het weer zal je helpen bij het beslissen. Overweeg ook opvouwbare regenkleding met een nauwsluitende capuchon. Regenbroeken moeten goed over regenlaarzen passen. Regen- en modder bestendige spatborden zijn typisch voor forenzen fietsen voor volwassenen en kunnen worden toegevoegd aan kinderfietsen. Droge wegbanden kunnen waterafstotende fietsbanden vervangen. Fietssneeuwbanden zijn ook verkrijgbaar bij fietsenwinkels en online. Je kind heeft ook een warme jas en broek nodig. Sneeuw- en ijzel spatborden kunnen je kind helpen rijden bij slecht weer. De winter heeft ook minder zonlicht. Als je kind fietst bij weinig licht, mist of regen, zorg er dan voor dat het fietsreflectoren, een voorlicht en een achterlicht heeft. In veel gemeenschappen heb je fietsverlichting nodig bij weinig licht. Zorg ervoor dat de fiets van je kind voldoet aan de lokale wetgeving en voeg meer verlichting toe als je denkt dat dit veiliger is.