Plezier Tijd
Image default
Anders

Waarom is je hartslag belangrijk?

Hoe is je hartslag en waarom is dat belangrijk?

Als het om uw hartslag gaat, is het een beetje als de snelheid van uw auto. Wat je wilt is niet te snel, niet te langzaam en niet te onregelmatig. In feite zijn hartritme en hartslag meestal geen zaken waar u over hoeft na te denken. En tenzij er iets ongewoons aan de hand is, bent u zich waarschijnlijk helemaal niet bewust van wat uw hart aan het doen is.

Hartslag is belangrijk omdat de functie van het hart zo belangrijk is. Het hart circuleert zuurstof- en voedingsstofrijk bloed door het lichaam. Als het niet goed werkt, heeft dat gevolgen voor vrijwel alles. De hartslag staat centraal in dit proces omdat de functie van het hart (de zogenaamde “cardiac output”) rechtstreeks verband houdt met de hartslag en het slagvolume (de hoeveelheid bloed die bij elke slag wordt weggepompt).

Normale hartslag

Een normale hartslag wordt meestal aangegeven als 60 tot 100 slagen per minuut. Lager dan 60 is bradycardie (“traag hart”); sneller dan 100 is tachycardie (“snel hart”). Maar sommige deskundigen geloven dat een ideale hartslag in rust dichter bij 50 tot 70 ligt. Ongeacht wat als normaal wordt beschouwd, is het belangrijk te erkennen dat een gezonde hartslag varieert afhankelijk van de situatie.

Hier volgt hoe u uw hartslag kunt bepalen. Zoek eerst uw polsslag. De zijkant van de nek of de voorkant van de pols zijn de gemakkelijkste plekken. Tel vervolgens het aantal slagen in 30 seconden. Verdubbel dit getal en dat is uw hartslag.

Naast het berekenen van uw hartslag, kan het voelen van uw pols u een idee geven of het ritme regelmatig, onregelmatig, of een mix van beide is.

Trage hartslag

Bij gezonde mensen kan een trage hartslag het gevolg zijn van:

1. lichamelijk fit zijn
2. een medicijn, zoals propranolol of metoprolol
3. slaap (hoewel de hartslag kan stijgen tijdens de REM-slaap).

Aan de andere kant kan een trage hartslag een teken zijn van ziekte, zoals:

4. hartaanval of andere hartaandoeningen (zoals het “sick sinus syndrome”)
5. bepaalde infecties (waaronder de ziekte van Lyme of buiktyfus)
6. een hoog kaliumgehalte in het bloed (hyperkaliëmie)
7. een onderactieve schildklier.

Snelle hartslag

Gezonde mensen kunnen een snelle hartslag hebben omdat ze:

1. sporten, vooral als dat zwaar is of gepaard gaat met uitdroging
2. nerveus of opgewonden zijn – hoewel een hartslag van meer dan 100 als “abnormaal” kan worden beschouwd, is het volkomen te verwachten als een tijger op u afkomt
3. een stimulerend middel gebruikt, zoals cafeïne of cocaïne
4. zwanger is.

Ziekten die in verband worden gebracht met een snelle hartslag zijn onder andere:

2. de meeste infecties of zowat elke oorzaak van koorts
2. hartproblemen, bijvoorbeeld cardiomyopathie (waarbij de pompfunctie van het hart verminderd is), atriumfibrillatie, of ventriculaire tachycardie
3. bepaalde medicijnen (zoals een EpiPen)
4. een laag kaliumgehalte in het bloed (hypokaliëmie)
5. een overactieve schildklier of te veel schildkliermedicijnen
6. bloedarmoede
7. astma of andere ademhalingsproblemen.

Hartslag en lichaamsbeweging

In richtlijnen voor lichaamsbeweging wordt vaak een matige tot zware inspanning van 20 tot 30 minuten per dag aanbevolen, maar hoe weet u of uw specifieke lichaamsbeweging in aanmerking komt? U kunt uw hartslag gebruiken als maatstaf voor de intensiteit van de oefening.

Bij een zware inspanning wordt uw hartslag verhoogd tot 70% à 80% van uw maximale hartslag. Wat is uw maximale hartslag? Trek gewoon uw leeftijd af van 220. Dus, voor een 50-jarige is 170 de maximale hartslag. Vermenigvuldig dat getal met 0,7 tot 0,8 om het bereik van 70% tot 80% te schatten. Voor deze 50-jarige persoon zou het bereik 119 tot 136 zijn. Om uw hartslag te meten kunt u een hartslagmeter gebruiken. 

Wanneer moet u zich zorgen maken over uw hartslag?

Sommige mensen merken nooit iets van de hartslag of het hartritme, terwijl anderen elke kleine onregelmatigheid opmerken (soms een “overgeslagen hartslag” of een vroege hartslag genoemd, wat bij ons allemaal voorkomt). Als er geen symptomen zijn (zie hieronder), is dat geen aanwijzing voor problemen. Een abnormale hartslag of ritme kan worden ontdekt tijdens een lichamelijk onderzoek, ECG of ander onderzoek, zelfs bij gezonde mensen die geen klachten hebben.

Veel voorkomende symptomen van een trage hartslag zijn onder meer:

vermoeidheid
duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, flauwvallen of bijna flauwvallen
verwarring
onvermogen om te sporten.
Veel voorkomende symptomen van een snelle hartslag zijn onder meer:

Zoals u ziet, overlappen sommige van deze symptomen elkaar en kunnen veel van deze symptomen worden veroorzaakt door andere dingen dan een hartritmestoornis. Als u vragen of zorgen hebt over uw hartslag, praat dan met uw arts. Hij of zij kan u helpen dit op te lossen en u zo nodig testen of vervolgonderzoek aanraden.

hartslag