Plezier Tijd
Image default
Scouting

Lockpicking – het open peuteren van sloten als sport

De twee belangrijkste technieken om in een slot te openen met lockpicking zijn raking en single pin picking, en voor elke techniek is een bepaalde finesse nodig die moet worden gekoppeld aan een ideaal type sleutel. Om u te helpen het de aanschaf van een lockpick set, bespreken we deze twee technieken in detail en bepalen we de beste ontwerpen voor lockpickers voor elke techniek:

 

Soorten lockpicks voor Single Pin Picking (SPP)

Single pin picking is een van de meest effectieve manieren om een slot te openen. Het wordt meestal gebruikt voor tuimelaarsloten, hoewel het ook andere sloten kan openen, mits je de juiste vaardigheden en gereedschappen hebt. Het is meer een algemene benadering van lock picking dan dat het een specifieke techniek is. Het is niet ongebruikelijk dat ervaren lockpickers SPP combineren met harken (later meer hierover). Deze laatste aanpak is over het algemeen sneller, maar berust meer op geluk dan SPP. SPP is langzamer, maar werkt op vrijwel alle stiftcilinders. Als dat niet het geval is, heeft dat meer te maken met de vaardigheid (of het gebrek daaraan) van de uitdraaier dan met de ontoereikendheid van de aanpak. Bij de SPP-methode probeert de deurkraker een slot te openen zonder op geluk te rekenen. Met andere woorden, hij probeert het slot te openen met bewustzijn en controle van wat er precies in het slot gebeurt tijdens het proces. Dat komt omdat single pin picking inhoudt dat de pinnen in een slot één voor één worden opgetild, iets wat je moeilijk zou kunnen doen als je niet precies weet wat je aan het doen bent. Omdat precisie cruciaal is bij het uittrekken van de afzonderlijke pinnen, heb je een superdunne lockpick nodig. Het helpt ook als de plectrum een haakvorm heeft, die slotenpikkers die bedoeld zijn voor SPP enthousiastelingen meestal hebben (met uitzondering van een paar opties die we later zullen bekijken).

Er zijn drie klassen van lock picks die je kunt gebruiken voor single pin picking:

  • Short hooks
  • Long hooks
  • Offset hooks

 

Short hook lockpicks

Omdat het bij enkelvoudig pinnen om finesse en precisie in een klein sleutelgat gaat, moet de juiste sleutel voor een dergelijke operatie twee belangrijke kwaliteiten hebben:

  • Behendigheid, zodat u niet per ongeluk iets anders in het slot stoot.
  • De mogelijkheid om één pin tegelijk te manipuleren

Wat deze twee vereisten betreft, zijn haken met een kort profiel perfect. Hun profiel is kort genoeg om je voldoende ruimte te geven om je een weg te banen in het sleutelgat. Tegelijkertijd zijn ze niet zo kort dat u er niet bij kunt om de pennen in te stellen. Dat betekent niet dat ze niet hun nadelen hebben. Een probleem dat je kunt hebben met kortere haken is wanneer je werkt met kortgesneden pennen die worden afgeschermd door langere. In zo’n scenario kan het lastig zijn om alleen de korte pinnen in de schaarlijn te zetten zonder de lange pinnen op te tillen, vanwege het beperkte bereik van korte haken. In de meeste gevallen (vooral bij een beginnende lockpicker) eindigt dit in onder- of overgeplaatste pinnen, wat geen van beide ideaal is. Een manier om dit probleem te omzeilen is het gebruik van een variatie van een short hook lockpick.