Plezier Tijd
Image default
Reizen

Welke verschillende scheepstypes zijn er?

Wanneer u van plan bent om een nieuwe boot te kopen is het makkelijk om van tevoren de verschillende scheepstypes te kennen. Zo bent u in staat de zoekopdracht te specificeren en komt u sneller uit bij uw droomaankoop. Van motorjachten tot zeilschepen, er valt enorm veel te kiezen.

 

Open motorboot

 

Op een willekeurige zomerdag zal u dit scheepstype meer dan eens tegenkomen op de Nederlandse binnenwateren. Zoals de naam al doet vermoeden worden deze boten door een motor aangedreven en hebben ze geen noemenswaardige kajuit. Bij dit type kan worden gedacht aan sloepen, open speedboten of Rigid Inflatable Boats (RIB’s).

 

Kajuitmotorjacht

 

Een kajuitmotorjacht kenmerkt zich door de verblijfplaats voor de opvarenden. Ook dit schip wordt voortgedreven door een motor. Kajuitmotorjachten komen voor in allerlei soorten en maten. Van gigantische snelvarende motorjachten tot karakteristieke klassiekers. Bij een jachtmakelaardij wordt dit type veelvuldig aangeboden.

 

Open zeilboten

 

Als de wind goed staat stikt het water van deze sportieve boten. Liefhebbers van de zeilsport trekken massaal naar het water toe om in dit type boot te gaan varen. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen kielboten en zwaardboten. Bij een zwaardboot heb je de mogelijkheid om de kiel op te halen. Bij een kielboot is dat niet het geval. Het verschil is dus boven het water moeilijk te zien.

 

Kajuitzeiljacht

 

Dit type schip leent zicht uitstekend uit voor lange trektochten voor liefhebbers van de zeilsport. Door de verblijfplaats aan boord kan de trip rustig meerdere dagen duren. Deze jachten komen, net als de andere types, in allerlei verschillende uitvoeringen. Zo zijn er motorsailers, prachtige klassieke zeiljachten, wedstrijdjachten, daysailers en toerzeiljachten. Het hangt er dus maar net van af wat uw doel is met het schip.

 

Andere soorten boten

 

Naast deze types zijn er nog meer verschillende soorten schepen in de pleziervaart. Hierbij kan onder andere worden gedacht aan catamarans of trimarans, maar ook de allerkleinste vaartuigen als kano’s en roeiboten moeten worden genoemd. U merkt dat het aanbod van verschillende schepen enorm groot is. Wanneer u uw wensen op een rijtje heeft gezet kunt u ook overwegen om een adviesgesprek aan te vragen bij een jachtmakelaar, om zo tot de goede keuze te komen.