Plezier Tijd
Image default
Reizen

Wil jij ook een beach brain? Ga dan op strandvakantie!

Je knapt mentaal en lichamelijk helemaal op van een dag, weekend of week aan zee. Heidi Hanna, de directeur van het Amerikaanse Stress-instituut, heeft zelfs een naam voor het aangename gevoel: een beach brain. De stresshormonen in je hersenen en lichaam nemen af en daarnaast vermindert ook je spierspanning. Hierdoor ervaar je meer rust, heb je meer aandacht en verbetert je hersenfunctie. Wat zijn nog meer positieve effecten van een bezoek aan het strand of een vakantie aan zee?

Positief effect op humeur, bloeddruk en creativiteit

Heb je ook vaak het gevoel dat je in je dagelijks leven het contact met de natuur verloren bent? Door met je blote voeten in het zand te lopen, voel je de natuur, wat je humeur onmiddellijk goed doet. Het geluid van de zee zorgt bovendien voor een daling van je bloeddruk. Niet alleen je stressniveau daalt, ook angstige en depressieve gevoelens worden de kop in gedrukt, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Washington. Zo is het zien van de horizon een goed middel om angst weg te nemen. Dit onderzoek geeft ook aan dat de zee je creatieve vermogens stimuleert. Zo kom je weer helemaal opgeladen thuis van je een vakantie.

Lucht, water en beweging bevorderen je gezondheid

Ook in vroeger tijden adviseerden artsen mensen vaak om naar zee te gaan om hun gezondheid te verbeteren. De lucht aan de kust is meestal schoner en het zeewater bevat veel vitaminen en mineralen die bacteriedodend zijn en die goed zijn voor de huid. De minerale zouten in het water zorgen er ook nog eens voor dat je lichaam de zuurstof sneller opneemt en extra serotonine aanmaakt, dat zorgt voor een geluksgevoel. Mensen die aan zee verblijven doen bovendien vaker sportieve activiteiten, zoals wandelen, fietsen, zwemmen en zeilen. Ook het contact met andere mensen doet je humeur meestal goed.

Genieten van natuur en ontspanning

Dacht je dat je er met deze positieve effecten wel was? Ook de geluiden die je hoort aan zee geven je een goed gevoel. De wind, het ruisen van de zee en meeuwengeschreeuw klinken natuurlijk en aangenaam. Je hersenen analyseren deze geluiden als veilig, waardoor je op een dieper niveau kan ontspannen. Uiteraard zijn er diverse plekken waar je van een vakantie aan zee kan genieten. Zo ligt Beach Resort Nieuwvliet Bad in Zeeuws-Vlaanderen direct aan zee en vlak bij de stad Brugge. Dit resort biedt villa’s en chalets voor een welverdiende vakantie aan de Noordzeekust.

https://www.allcamps.nl/