Plezier Tijd
Image default
Anders

Shuffleboard of sjoelen?

Hoe goed ben jij bekend met de internationale verschillen tussen sjoelen en shuffleboard? Shuffleboard is een spel uit het Engelse taalgebied dat sterk lijkt op sjoelen, maar met een aantal duidelijke verschillen. Zo zijn shuffleboard tafels extreem lang: waar een wedstrijdbak voor sjoelen 2.00 meter lang is, varieert de lengte van een Shuffleboard tafels van 2.70 tot 6.70 meter. Ook zijn Shuffleboard tafels wat breder dan sjoelbakken: minstens 51 cm tegenover 41 cm bij een sjoelbak. Hoewel Shuffleboard tafels net als sjoelbakken in principe horizontaal vlak zijn ontworpen, komt het regelmatig voor dat er een bepaalde kromming in het bord zit. Deze kromming zorgt voor een extra uitdaging bij het schuiven van de stenen.

Wat maakt een Shuffleboard tafel uniek?

Shuffleboard wordt gespeeld op een chique, lange en staande tafel. Aangezien deze tafel een stuk langer is dan een sjoelbak en zelfdragend (met poten) mag je verwachten er een stuk hogere prijs voor te betalen. De Shuffleboard tafel is vaak voorzien van kleine parels, kralen/bolletjes van wax die het mogelijk maken een steen over een grote afstand te schuiven met maar een licht zetje. Welk soort wax ideaal is, is weer afhankelijk van de vaardigheden van de speler. Er wordt gebruik gemaakt van siliconen, maïsmeel en soms zelfs samengeperste walnootschelpen. Welke wax je gebruikt, is ook afhankelijk van de lengte van de tafel.

Punten scoren bij Shuffleboard

Bij sjoelen scoor je punten door de sjoelstenen via de openingen in een bepaald vak te schuiven. Bij Shuffleboard wordt er niet gebruik gemaakt van zulke openingen of poortjes. Het bord eindigt abrupt, zonder afzettingen. Op het grondvlak staan simpelweg in kleur die vakken aangegeven: een vak met het nummer 3, een vak met het nummer 2 en het vak met het nummer 1. Als je steen op één van deze vakken tot stilstand komt, scoor je punten. Schuif je je steen niet ver genoeg door en blijft hij midden op het bord liggen? Dan scoor je geen punten. Schuif je je steen juist te ver door, dan belandt deze in de goot die het hele bord omringt. Ook dan scoor je geen punten. Zowel je eigen stenen als die van anderen die in scoringspositie liggen, kunnen door nieuw geschoven stenen in deze goot worden getikt.

Shuffleboard spelverloop

Spelers wisselen beurten af met het schuiven van stenen over de gehele lengte van de tafel. Het doel is niet alleen met je eigen stenen punten te scoren, maar ook je stenen inzetten om  strategisch gelegen stenen van anderen in de goot te schuiven. Ervaren spelers gebruiken hun stenen ook om scorende stenen dekking te verlenen en te verhinderen dat deze van het bord worden gestoten. Na afloop van de ronde worden alle stenen uit de goot gevist. Ook worden de stenen verwijderd die nog op het bord liggen, maar geen punten opleveren. Het spreekt voor zich dat hoe verder je puck tegen de achterlijn van het veld ligt, hoe meer punten je scoort. Het vak met 3 punten grenst aan de goot. Krijg je het voor elkaar een puck deels over de ‘achterlijn’ met de goot te laten hellen, dan krijgt deze vaak een bonuspunt (4 punten).